13 januari 2025
Waarom kip perfect past in een gezond eetpatroon.
Wil je wat kilootjes kwijt of wil je gewoon gezonder gaan leven, dan is kip - samen met groenten - een heel goed idee. Waarom dat zo is?
- Kip is mager vlees. Ja, er zit wat vet in (in de stukken met vel meer dan in de filets zonder vel) maar het vet in kip is zowat een vierde minder verzadigd dan in rund- en varkensvlees. Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip. Natuurlijk speelt ook de bereidingswijze een rol: gefrituurde kip is echt minder gezond dan een gegrild kippetje, maar dat had je zelf ook al wel bedacht. Ook kipbereidingen met kippengehakt, zoals kippenworst, zijn vetter dan de pure stukjes vlees.
- Kip bevat veel eiwitten. Dat zorgt ervoor dat je door een stukje kip toe te voegen aan je salade bijvoorbeeld, of aan een maaltijdsoep, langer verzadigd blijft. Daarnaast bevat kip ook veel vitaminen (vooral A en B) en mineralen (ijzer, selenium…).
- Natuurlijk kies je voor een kip die een goed leven heeft gehad. Geen plofkip gevuld met water, maar een lekkere vlezige kip. Onze La Belle Flamande kippen zijn kippen die een volledig buitenleven hebben, plantaardig voedsel krijgen, geen hormonen of vetmesters,... Je leest er alles over op onze site. Ze zijn dus niet gemanipuleerd met water, E-nummers of andere producten die niet in vlees thuis horen. Het is echt kwaliteitsvlees en dat proef je.
- Kies wel voor gezonde bereidingswijzen. Grillen, stomen en pocheren zijn gezonde bereidingswijzen die uitstekend toe te passen zijn op kip en waarbij je geen of niet veel vetstof nodig hebt. Ook wokken is een gezonde manier om kip te bereiden. Onze kippen aan het spit worden gebraden zonder vetstof. Wokgerechten of stoofpotjes of schoteltjes bereid met een beetje plantaardige olie.
Wist je dat:
Dimi elke dag opnieuw de kippen aan 't spit bakt alsook de andere kipdelen. Zo ben je zeker dat je verse kip op je bord krijgt. Soms is niet alle kip verkocht en hebben we kip van gisteren. Dat is dan ook echt kip die we gisteren aan 't spit gedraaid hebben, die afgekoeld is en daarna in de koeling bewaard wordt. Voor een kip van gisteren betaal je een kleinere prijs.
De La Belle Flamande kip bij ons aan 't spit gebakken bewaar je tot en met dag 4 makkelijk en goed in de koelkast. Laat de nog warme kip afkoelen en steek ze daarna direct in de koelkast. Hou de koelketen van aan de kraam tot in jouw koelkast zo kort mogelijk bij reeds (af-)gekoelde kipproducten. Een koeltas met koelelementen (zeker op warme dagen) kunnen we echt aanbevelen.
We love food!
21 september 2024
Kip in de bento-/lunchbox
20 september 2024
Jij telt bij Dimi's kipmobiel!
3 september 2024
Kipmerguez met couscous en geroosterde Romanesco
31 juli 2024
Easy peasy meer groenten op je bord.
14 juni 2024
Een week gezonder!
3 juni 2024
Geglaceerde ovengroenten
1 juni 2024
Griekse salade met kruiden, tuinkers en jonge spinazie met La belle Flamande kip
16 mei 2024